Artikelen

Dat fiks ik wel even

Geschreven door Ellen

Zelf een klus klaren is vaak sneller en gemakkelijker dan iemand inhuren. Als je zelf regelmatig zelf klust word je er steeds handiger in. En dat levert meer op dan alleen geld.

Vroeger was ik jaloers op vriendinnen die een handige man hadden. Dat leek me wel wat, zo’n klussende vent in huis. Meneer Rijke Stinkerd houdt niet zo van klussen. Sterker nog, hij heeft er echt een hekel aan. Inmiddels heb ik er vrede mee dat ik geen kluskerel heb. Na talloze verhalen van de vriendinnen-met-handige-man over maandenlang openliggende badkamers en andere horror ben ik zelfs heel blij dat het bij mij thuis rustig is op dat vlak. En wat er geklust moet worden dat doe ik zelf.

Nou ben ik niet de kluskoningin uit de reclame die stoer een muur sloopt. Een verbouwing, ik moet er niet aan denken. Maar met de meeste alledaagse klusjes red ik me prima. Ik heb vroeger thuis de kluskunst een beetje afgekeken van mijn handige vader, maar verreweg het meeste heb ik geleerd door het gewoon te doen. Met een beetje gezond verstand en een beetje youtube kom je een heel eind. Je kunt de klus zo gek niet bedenken of er is wel ergens een filmpje van iemand die voordoet hoe het moet.

Winst: geld

Meneer Rijke Stinkerd vraagt zich wel eens af waarom ik sommige dingen graag zelf doe. Een professional kan het immers sneller en efficiënter, en een uur werken voor een opdrachtgever levert mij meer op dan dat ik aan de klusjesman of -vrouw zou moeten betalen. Misschien is dat wel zo. Maar zelf klussen gaat om meer dan geld.

Zelf een klus klaren is vaak sneller en gemakkelijker dan iemand inhuren. De eerste keer kost een klus vaak wat meer tijd, maar oefening baart kunst. Zo breekt bijvoorbeeld er met enige regelmaat een latje in ons bankstel, die daardoor doorzakt. De eerste keer dat ik een latje ging vervangen was ik er een halve zaterdag mee zoet. Inmiddels kan ik dat in een uurtje.

Winst: tijd

Als je zelf iets gaat repareren moet je creatief zijn in je oplossingen. Reserveonderdelen zijn niet altijd (meer) verkrijgbaar, vaak moet je improviseren. Ik vind dat zelf het leukste aspect van klussen. De zolder en het schuurtje naspeuren op bruikbare materialen, stukjes zagen en schaven, net zolang tot het precies past.

Winst: creativiteit

Als je zelf regelmatig zelf klust word je er steeds handiger in. Je krijgt er ook steeds meer vertrouwen in, en je durft steeds een iets moeilijker klusje op te pakken. Als er iets kapot gaat in huis is mijn eerste reactie een greep in de gereedschapskist. Eerst maar eens open schroeven en kijken wat er aan de hand is.

Winst: zelfvertrouwen

En last but not least: zelf klussen geeft een gevoel van trots. Zo. Dat heb ik mooi even gefikst!

Reacties

  • En je hebt nog een winst vanuit je klusvaardigheid: onafhankelijkheid.
    Als er nu iets stuk gaat op, zeg een stormachtige avond, dan fix je dat zelf. Geen gedoe (en stress) met bellen naar een profi klusmeneer, met profesionele noodstrestijd tarieven er bij, gewoon doen.
    Of t doen als het jou uitkomt, ipv de klusmeneer die moet langskomen net als die geweldige voorstelling er is….

  • Ik heb helemaal geen meneer in huis dus heb ik mezelf aangeleerd om kleine klusjes zoveel mogelijk zelf te doen omdat ik rondkom van een minder dan modaal salaris. Het is handig als je het zelf kunt omdat je dan ook snel aan de slag kunt. Bovendien is het inderdaad een erg goed gevoel als je achteraf terugkijkt en bedenkt dat heb ik toch maar mooi zelf gefikst. Als je goed op internet kijkt kun je een behoorlijk aantal klusjes redelijk goed zelf opknappen ook al heb je net als ik 2 linkerhanden. Een behoorlijk portie geduld het je er wel voor nodig

Reageer