Artikelen

Het ontsnappingsplan

Geschreven door Ellen

Zo, het hoge woord is er uit, ik wil dus een rijke stinkerd worden. En ik wil niet rijk worden omdat ik een dure jurken en een grote villa wil kopen, ik wil rijk worden om te ontsnappen uit de tredmolen van werk, hypotheek, dingen kopen, en nog meer werken om alles te betalen.

Ik wil niet meer met de wekker opstaan, ik wil lekker fietsen als het mooi weer is, of een boek op de bank lezen met een pot thee naast me als het regent. En ik wil niet langer wachten, de tijd tikt maar door, we worden er niet jonger op, dus ik wil het zo snel mogelijk. Meneer Rijke Stinkerd is het met me eens, al vind hij werken een stuk leuker dan ik.

Niet sparen maar investeren

Het rekensommetje is op zich simpel: we moeten meer geld overhouden dan dat er binnen komt. Tien procent van ons gezamenlijke inkomen sparen is bij lange na niet genoeg, we moeten meer dan de helft zien te sparen. En zelfs sparen is niet genoeg, 0,3% rente, laat me niet lachen. Het geld moet veel harder groeien. Investeren dus.

Gorilla als financiële wizard

Ik ben geen financiële wizard, dus ik ga niet lopen goochelen met m’n geld door het zelf op de beurs in aandelen te investeren. Eerlijk gezegd vraag ik me af of er überhaupt wel financiële wizards bestaan. Los van Warren Buffet dan. Als een gorilla jarenlang de beurs weet te verslaan met een volstrekt willekeurige aandelenportefeuille, terwijl vrijwel alle fondsen in diezelfde jaren een flink verlies lijden, sterkt dat mijn vertrouwen in fondsbeheerders en beleggingsadviseurs bepaald niet.

De crisis van de afgelopen jaren heeft mijn vertrouwen in de financiële wereld ook geen goed gedaan. Een geschiedkundige zag de crisis aankomen, maar de financiële wereld zelf werd erdoor overvallen. Dat is raar. Het boek van Joris Luyendijk kwam daar nog eens overheen.

Zelf geld beheren

Ik wil dus mijn eigen plan trekken. Ik geef mijn geld niet in beheer bij een ander maar neem zelf de regie in handen. Gelukkig ben ik nogal eigenwijs want dit is natuurlijk wel een uitdaging. Ik weet niks van beleggen en rendementen halen, en ik snap de beleggingsproducten op de website van de bank meestal niet.

Het ontsnappingsplan maken

De afgelopen jaren hebben meneer Rijke Stinkerd en ik al een kleine beleggingsportefeuille opgebouwd door geld te steken in beleggingsfondsen, voornamelijk in indexbeleggen. Verder hebben we wat extra afgelost op de hypotheek, we hebben een spaarrekening voor vakanties en noodgevallen (kapotte wasmachine etc), maar dat is het wel zo’n beetje. We hebben geen goed doortimmerd financieel plan voor de toekomst. Dat grote masterplan zullen we de komende maanden al gaandeweg gaan bouwen. Ik ga met mensen praten over beleggen, over het maken van financiële plannen en het opbouwen van vermogen. Alles wat ik leer deel ik hier op Rijke Stinkerd. Zodat jij ook een rijke stinkerd kunt worden.

Over de auteur

Ellen

Reacties

  • Leuk, ik ga het volgen! Als zzp-er ben ik al ontsnapt aan die tredmolen van files, kantoor etc. en kan ik besluiten in de hangmat te gaan liggen als de zon schijnt. Met mijn partner zijn we tevreden met wat we hebben en we hebben het ‘meer meer meer’-principe losgelaten, het slaat echt nergens op dat je altijd maar zou streven naar meer, groter, duurder terwijl we het al zo goed hebben. Natuurlijk willen we ook graag blijven leven zoals we nu doen, dus een plan voor de toekomst is altijd slim. Ik ben benieuwd naar de tips die gaan komen!

  • Niets weet ik van investeren en/of (index)beleggen… mijn later is allang begonnen.
    Hoe harder ik werkte hoe duurder het leven (zou het gratis zijn als ik niets meer doe?)
    De regie in eigen hand is voor mij belangrijk.. geld in eigen hand ook trouwens.

Reageer