Nieuws

SER wil eigen pensioenspaarpot voor iedereen

Geschreven door Ellen

Mensen moeten een eigen pensioenspaarpot krijgen en de hoogte van het pensioen moet pas bekend worden als de pensioendatum nadert. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een nog vertrouwelijke notitie aan het komende kabinet.

De SER wil dat pensioenfondsen een stuk minder beloven over hun opbrengsten. Ook moet het voor iedereen makkelijker worden om te zien welk bedrag opzij wordt gezet.

In het voorstel van de SER worden pensioenpremies niet meer in een collectieve kas gestort, maar op een meer transparante individuele beleggingsrekening. Een pensioenfonds belegt het geld zonder tussenkomst van de deelnemer. Afhankelijk van de rendementen, bouwt de deelnemer een bedrag aan pensioen op. Pas tien jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd krijgt de deelnemer duidelijkheid over de hoogte van zijn pensioen.

De SER wil dat de levenslange pensioenuitkeringen blijven. Ook de plicht voor werkgevers om bij te dragen blijft. Over een pensioen voor zzp’ers doet de instantie geen uitspraken.

Bron: Nu.nl

Reageer