Een rijke stinkerd werd je, zo dacht ik, als je een loterij won of mazzel had met het juiste idee, op het juiste moment, met de juiste achtergrond en eigenlijk alleen als je al veel geld had om er iets van te maken. De loterij won ik nooit, en gezien ik niet geloofde in het fabeltje van zelf rijk worden, bleef het bij een droom.
Even over mij, ik ben te gast bij rijkestinkerd.nl en ik mijn inkomsten haalde ik altijd uit mijn freelance werkzaamheden. Gewoon, door als zelfstandige zonder personeel opdrachten uit te voeren en betaald worden voor mijn uren. Dat ging echt prima, mooie inkomsten, niks mis mee. Beetje sparen voor als je op vakantie wil of een buffertje voor bij griepjes, en een beetje opzij zetten voor ‘later’. Nooit vroeg ik me af wanneer ‘later’ eigenlijk zou zijn of hoe lang ‘later’ zou duren.
Het klinkt een beetje zoet, maar toen mijn tweeling werd geboren ging ik pas nadenken over ‘later’, wanneer dat zou kunnen zijn en hoe lang dat zou duren. Ik speelde met de gedachte: wat als? Wat als ik 115 jaar oud word? Als mijn ‘later’ start op mijn 70ste kan ‘later’ best eens 45 jaar lang duren.
In dit voorbeeld noemde ik de leeftijdsgrens van de overheid als startleeftijd voor ‘later’, 70 jaar oud. Dan zou het ook prettig zijn als opdrachtgevers deze ZP’er ook tot haar zeventigste blijven inhuren. Voor een knap uurtarief en voor voldoende uren in de week, zodat ik mijn mooie inkomen kan blijven genieten. Klein detail, het lichaam dat de werkzaamheden tot uitvoering brengt, moet ook die eindstreep in goede conditie kunnen halen.
Daar zeg ik wat… “de eindstreep halen”. Dat is eigenlijk het enige wat we doen. Hard werken, inzet tonen, meerwaarde bieden, de rekeningen betalen en uitkijken naar die eindstreep. Hoe oud ben jij nu? Ik ben nog geen 45, maar laten we dat wel als voorbeeld nemen. Rekent lekker makkelijk: 70 – 45 = 25. Nog zeker 25 jaar te gaan. Nog 25 jaar om een exit-strategie te bedenken voor het vraagstuk “hoe in hemelsnaam 45 jaar ‘later’ te financieren”. Ik zal je alvast verklappen: met 25 jaar lang een beetje van ons ZP inkomen opzij zetten (en beleggen) gaan we dat niet redden.
Wat is wel een goede exit-strategie? Zonder diep in te gaan op wat te doen met je geld, hoe te investeren of aflossen… Het is een goede exit-strategie om met jezelf om te gaan als je beste business asset die je beter moet benutten én door je risico’s te spreiden. Wees niet afhankelijk van de goodwill van je opdrachtgevers en je persoonlijke inzetbaarheid; je tijd is te kostbaar! Zet in op meerdere bronnen van inkomsten door je skills, talenten en ervaring te ‘productizen’. Wil je wat ideeën?
- Een premium online app/service,
- Premium downloads,
- Neem onderaannemers aan om werkzaamheden tegen een lager tarief uit te voeren,
- Ontwerpen en verkopen van illustraties, themes, templates, iconen of fonts (of andere creaties),
- Affiliate links: producten reviewen en aanprijzen,
- Membership website met premium content cq. online cursus,
- Online cursus
- Lead generatie website (via een vergelijkingswebsite bijvoorbeeld),
- Jezelf gek vloggen en met YouTube kanaal en verdienen met AdSense,
- Je extra kamer, tuinhuis of schuur AirBNB’en,
- Schrijven en publiceren van een boek (in eigen beheer),
- Geld uitlenen tegen flinke rente,
- Bulk inkopen op Alibaba en met ruime marge verpatsen -eventueel voorzien van een strikje- op Marktplaats,
- enzovoort…
Een echte rijke stinkerd zet niet alles in op 1 investering! Doe dat niet met jouw belangrijkste resource; tijd en je belangrijkste asset: jijzelf!
Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat wist je toch?!
Reageer