Artikelen

‘Word rijk in 7 stappen!’ en andere bullshit

Geschreven door Ellen

De boekenwinkels en websites puilen uit van financieel advies. Rijk worden in 7 stappen. Money, master the game. 3 tips om snel rijk te worden. The science of getting rich. Aan advies geen gebrek als het om rijk worden gaat. Toets in Google ‘rijk worden’ in en je krijgt meer dan 2 miljoen zoekresultaten. Doe dat in het Engels (Get rich) en je krijg 32 miljoen (!) zoekresultaten. Bij Bol.com zijn er ruim 11.000 boeken in de categorie ‘personal finance’. En toch zijn er maar weinig mensen rijk. Hoe kan dat?

De werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger dan de succesformules ons willen doen geloven.

Zodra ik ergens 7 stappen zie (of 3, 10 of 12) gaat er bij mij een bullshit alarm rinkelen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Rijk worden is niet eenvoudig, en geld is geen spelletje. Als rijk worden echt zo eenvoudig was dan was ik het allang geweest. Ik heb een boekenkast vol bewijsmateriaal.

Ik ben niet de enige die wantrouwend kijkt naar goeroe-achtige praktijken. In zijn boek De succesillusie zet Richard Engelfriet de meest gemaakte fouten van managementgoeroes op een rijtje. Bijvoorbeeld ‘Kijk mij eens succesvol zijn’: de denkfout dat wat jij doet automatisch ook op anderen van toepassing is. Of ‘achteruit juichen’: je succes achteraf verklaren en dat uitroepen tot succesformule. En mijn favoriet: ‘Er móet een methode te vinden zijn’: het idee dat het leven maakbaar is, dat er elementen zijn waaruit je een succesformule kunt brouwen. Ja ja. Middeleeuwse alchemisten probeerden tevergeefs goud te smeden uit andere metalen. De moderne mens probeert zijn goud te smeden door te denken als een miljonair (‘zorg voor de juiste mindset!’).

Je kunt jezelf jarenlang voor de gek houden op deze manier. Je hebt de 7 stappen gelezen, je begrijpt precies wat je moet doen en gaat er mee aan de slag. Je denkt dat je er grip op hebt, maar op de een of andere manier kom je nooit verder dan stap 2 of 3. Je gaat aan jezelf twijfelen, geloof je er wel genoeg in? Ben je positief genoeg?

Bullshit! Als er al een succesformule is om rijk te worden dan is die heel simpel: zorg dat er meer binnenkomt dan er uit gaat en investeer het verschil. Dat betekent dat je hard moet werken. Dat je goed moet zijn in je vak om meer geld te verdienen, dat je jezelf moet bijscholen, ’s avonds vakliteratuur lezen en overdag hard werken. Dat je op moet letten met je uitgaven, dat je wellicht offers moet brengen om geld over te houden. Dat je moet gaan lezen over investeren, sparen, beleggen en belasting, en daar (ieks!) ook nog zelf mee aan de slag moet.

Dit soort adviezen verkoopt natuurlijk voor geen meter, want het is ingewikkeld. Je moet met je voeten in de klei, het is niet gemakkelijk in 7 stappen in te delen en het is al helemaal niet universeel toepasbaar op iedereen. En niemand verdient er geld aan, behalve jijzelf. Maar laat dat nou net de bedoeling zijn; dat jij er zelf geld aan overhoudt.

1 reactie

Reageer